+31 (0)6 24 67 44 39

Traces Of Time

maart 13, 2016 · project ·  

Traces of Time, transformatie van het GrootLAB, Amsterdam Noord

 


Van laboratorium naar GrootLAB

Fotoproject over de transformatie van het voormalige laboratorium van Shell  naar een nieuw onderkomen voor studenten van de Academie voor Dans en Theater en de Breitner Academie


 

In een periode van een half jaar heb ik de verbouwing van het vroegere laboratorium van Shell bij de ADAM toren in Amsterdam Noord van dichtbij meegemaakt en vastgelegd. Het gebouw, ooit onderdeel van een groot complex, werd klaar gemaakt voor zijn nieuwe gebruikers.

Mijn focus was niet gericht op de werkzaamheden van de talloze arbeiders in het gebouw maar op de verandering van het gebouw zelf, op de lagen van de bestaande structuur, het ‘afpellen’ ervan en het aanbrengen van een nieuwe laag en betekenis.

 

“Alle processen zijn transformerende processen. Vanuit dit perspectief is het zoeken van de fotograaf naar het bewijs van deze transformaties, naar het kunnen aantonen van de verandering even beperkend als de zoektocht naar het definitieve eindbeeld. Interessanter zijn de momenten waarin het gebouw even op adem lijkt te komen. Hier komen de sporen uit het verleden samen met de toevoegingen van het moment en krijgen willekeurige opstellingen elke keer iets volstrekt tijdloos.”

(uit de publicatie TRACES OF TIME)


Marijke Hoogenboom schrijft in de publicatie “Traces of Time - Grootlab’s transformation into a place for arts education”:

“In de verbouwingsperiode vanaf mei 2015 was het Grootlab voor ons, als toekomstige gebruikers, nagenoeg onbereikbaar. Het ontwerp hadden we op schetsen, plannen en in bespreking aan tafel gevolgd, de daadwerkelijke transformatie, het strippen, slopen en de wederopbouw waren zaak van architecten, aannemers, en ambachtslieden - en van de fotograaf Thomas Lenden.

 

Wij hadden hem gevraagd ‘onze ogen te zijn’ en het proces van dichtbij voor ons te volgen. Lenden bezocht regelmatig de plek, een voortdurend veranderende bouwput, die telkens andere lagen uit de geschiedenis van het laboratorium zichtbaar maakte, en steeds nieuwe perspectieven op aangepaste ruimtes en functies opende.”